De tyfoon Yolanda nov 2013
Engelstalige documentaire over deze Tyfoon (National Geographic). Deze gaat voornamelijk over de ellende in Tacloban dat wereldberoemd is geworden door de dramatische journaalbeelden. De projecten van de stichting liggen vlakbij Tacolban en hebben dezelfde natuurkracht over zich heen gekregen.

Op 8 November 2013 werd de regio getroffen door de grootste Tyfoon ooit geregistreerd. De tyfoon kreeg de naam Yolanda, of Hayan. De tyfoon trok 's morgens over het gebied met windsnelheden van meer dan 320km/u. Naast de verschikkelijke kracht van de tyfoon werden de mensen in de kuststreek overspoeld door zeer grote golven van wel 15m hoog. Er vielen veel doden te betreuren. De verschrikkelijke videobeelden van de ramp in Tacloban, een grote kustplaats, nabij de projecten ging de hele wereld over. De mensen van de stichting waren zeer ongerust en na het binnensijpelen van de eerste berichten bleek deze vrees waarheid te worden.
Bas is toen na een korte maar heftige voorbereiding , samen met zijn zoon Bas jr naar de regio gereisd.
Note: De drie rode pijlen verwijzen naar de restanten van de basisschool: elementary school Sambulawan.

Dit zijn de eerste fotobeelden van Sambulawan en TUMAMAK Highschool na de ramp. Geen gebouw is ongeschonden gebleven, de meeste huizen moeten opnieuw gebouwd worden. Ook aan onze gebouwen is schade, het dak is er grotendeel af en de dakspanten zijn beschadigd.

De eerste berichten van Bas zijn binnen:
-School Sir William Corpiz: de technische school is volledig vernield
-het Ziekenhuis Villaba heeft schade die meteen gerepareerd moet worden
-In Sambulawan is geen hulp en een groot voedselgebrek
-Zwaar bewapende soldaten in voedseltrucks rijden Cassilli-on en Sambulawan gewoon voorbij.......
-Bas heeft voor 7.200 php ( 145 euro) rijst gekocht voor de kinderen van Sambulawan.
-Het ziekenhuis in Palompon heeft noodhulp uit Zuid Afrika gekregen en een team van artsen uit Manilla verlenen bijstand in een zwaar beschadigd ziekenhuis.